dijous, 18 de desembre del 2008

Aplicació Fons Estatal. Document remès a Partits Polítics, Associacions i Persones

Propostes d’aplicació dels diners del Fons Estatal d’Inversió Municipal

En els últims temps s’han encetat diverses línees de treball encaminades a fer realitat la participació activa de la ciutadania en la pressa de decisions d’àmbit local que afecten al futur del nostre poble. L’últim exemple és l’acord de la constitució de la Comissió Pro Biblioteca. En un intent d’aprofundir en aquesta dinàmica de treball, malgrat la urgència de temps, des de NODE pensem que amb el Reial Decret Llei 9/2008 de creació del Fons Estatal d’Inversió Local, del qual al nostre poble li corresponen quatre milions d’euros, es pot continuar amb aquesta línea de participació activa i efectiva, que, per desgracia, encara serà incompleta, a falta del marc adequat de desenvolupament.

El document “Línies bàsiques de reflexió sobre l’educació i la cultura a Paiporta”, que fou el punt de partida de la redacció, discussió i posterior firma -per part de l’agrupació local del Partit Popular (PP) i de Paiporta Alternativa Unida (PAU)- del Pacte per l’Educació, la Cultura i la Integració Social a Paiporta, inclou una sèrie de reflexions i propostes que podrien ser escomeses i finançades amb els recursos procedents del Fons Estatal d’Inversió Local.

El present document, en eixe marc de referència, planteja un conjunt de propostes concretes d’actuació, amb un caràcter enumeratiu i sense establir prioritats, per a què l’Ajuntament en Ple considere la conveniència d’incloure-les entre les finançables pels diners del Fons esmentat.

Les actuacions es presenten agrupades sota encapçalaments genèrics que intenten reforçar la cohesió entre elles i reflectir la incidència en el context-marc de referència esmentat més amunt, cal ressaltar que s’han deixat de banda, intencionadament, propostes de major calat, tant social com d’inversió, també incloses en els documents abans esmentats, esperant tindre el marc adequat de discussió i el temps necessari per a desenvolupar-les amb qualitat.

Les propostes concretes que es fan són les següents:

A) Pavelló – Biblioteca:

1. Construcció del nou pavelló annex al museu de la Rajoleria per a finalitat de sala de lectura (sucursal de la biblioteca).
2. Obres d’adequació de la futura sala de lectura (sucursal de la biblioteca) en el barri de La Florida zona Lluís Vives/CP5.

B) Actuacions en l’entorn dels centres educatius:

1. Millorar accés al CP Jaume I, tram des del CP L’Horta fins el convent.
2. Enjardinar l’espai entre les tanques de l’Institut La Sénia-CP L’Horta (carrer de Catarroja) i La Sénia (carrer José Capuz).

C) Actuacions que possibiliten nous serveis o més eficiència en els serveis:

1. Ubicació adequada del Servei Municipal d’Educació.
2. Eliminació de la “redundància” del saló-teatre de l’edifici de l’Ajuntament i adaptació a usos administratius o socials, segons convinga.
3. Estudiar la viabilitat d’habilitar part de l’espai del restaurant del poliesportiu per a ús cultural/jovenívol.

D) Consolidació dels equipaments d’abast municipal mitjançant la “reducció” de la distància per via de millora dels accessos:

1. Unió entre el Poliesportiu Municipal i l’Auditori-2n. Institut: creació del tram de carril bici / vianants entre el Poliesportiu i l’Auditori (estudiar possibles alternatives: C/ Antonio Machado-Pont Nou-ctra. Benetússer-C/Torrent o altres), amb la modificació d’una de les voreres del Pont Nou –la de l’Est- per tal que siga possible.
2. Unió entre el Poliesportiu Municipal i el barri de la Florida (Centre Lluís Vives, CP 5) - Picanya: lligar els trams de carril bici actualment existents en el carrer José Capuz (al Sud i a l’Oest del poble) estudiant l’alternativa més viable entre les distintes possibles (C/ Clara Campoamor-Sant Joan de Ribera-CarrerAlbal / C/ Santa Anna-Carrer d’Albal / qualsevol altra).
3. Unió del conglomerat Auditori-2n. Institut-Villa Amparo amb l’estació del metro: creació del tram de carril bici / vianants pel C/ Mestre Palau – Avgda. Francesc Císcar.

E) Possibilitar nous usos a equipaments existents:

1. Lligar el carril bici / vianants actualment existent en l’Avinguda del Sud –actualment de molt difícil accés per als veïns de Paiporta- amb el poble:
a. per l’Avinguda dels Tarongers (que lligarà pel futur pont amb la piscina coberta, Institut La Sénia, etc.).
b. per la carretera de Benetússer (possibilitarà, a més, accés a vianants a polígons industrials La Mina i La Pasqualeta i la connexió amb Benetússer i el centre cultural El Molí).
c. per la carretera de València.
2. Habilitar per a ús de vianants la via de servei de l’Oest de l’Avinguda del Sud (o bé els carrers: dels Mecànics, Séquia Robella, Séquia de Favara).

La prioritat de les actuacions, en el context actual de necessària celeritat en la presa de decisions, haurà de contemplar de manera preferent la viabilitat a molt curt termini. El caràcter estratègic i l’ordenació lògica (en funció de criteris com podrien ser: impacte social, generació de llocs de treball, millora en les condicions de vida dels veïns, etc.) hauran de quedar relegats per a situacions que permeten una planificació a llarg termini.

No obstant això, la presentació de les propostes que es fa en este document no renuncia a la contextualització que explica el sentit i el lligam entre elles i amb una concepció de poble on siga grat viure i conviure amb el veïnat.

Paiporta 15 de desembre de 2008